Staráte sa o svoj oblek správne?

Napísal(a) 

Ak ste si zaobstarali do svojej šatníkovej stajne nového tátoša, určite budete chcieť z jeho života vyšťaviť čo najviac. Aby bol Váš oblek nestarnúcim šampiónom, pravidelným spoločníkom a mohol Vám poskytovať maximálne pohodlie čo najdlhšiu dobu, je vhodné dodržiavať pár základných bodov. Zaberie to denne len pár minút, avšak v niektorých prípadoch predĺži životnosť aj o pár rokov.

 

Uloženie obleku

Základom správneho uloženia obleku je vybrať správny vešiak. Preto je najvhodnejšou voľbou profilovaný vešiak s rozšírenými pleciami, vyšším krkom a so spojovacou priečkou. Je dobré, ak je priečka upravené  proti-šmykovým materiálom alebo fixujúcou gumičkou, ktoré zabraňujú neželanému skĺznutiu nohavíc.

Ako prvé zavesíme nohavice. Rozopnuté nohavice uchopíme do rúk za spodnú časť  a otočíme dole pásom tak, že puky oboch nôh sú na krajoch a sú navzájom rovnobežné. Následne ich prevesíme cez priečku vešiaku tak, aby spodná časť nohavíc prevísala  cca 15 cm pod pásom.

Sako uložíme tak, aby bol stred goliera presne v strede vešiaku. Plecia saka musia sadnúť na ramená vešiaku a nesmú byť vykrivené na stranu. Sako nechávame rozopnuté.

Oblek nikdy neodkladáme v kúpeľni, na vlhkých a parných miestach, čím predídeme zdeformovaniu. Odkladáme ho na miesto, kde je dostatočne veľa priestoru, aby bol vyrovnaný a ničím neutláčaný. Nikdy nenechávame oblek v syntetických obaloch na obleky. Oblek musí “dýchať”. Nie je vhodné ani vešanie saka  na stoličky a sedačky.

 

Čistota obleku

Na každodenné čistenie obleku je ideálna jednoduchá kefa na odevy, ktorou ho môžeme očistiť od bežných nečistôt, nežiadúcich vlasov či chlpov zvierat. Pri jemných fľakoch je možné škvrnku pretrieť vlhkou handričkou a nechať dôkladne presušiť. Ak však je oblek špinavý, je nutné ho zaniesť do čistiarne. Nakoľko čistiarne používajú chemické čistenie, nie je vhodné ich navštevovať každý mesiac. Chemické čistiarne využívame maximálne 2 - 3 krát za rok.

Oblek nenosíme 2 dni po sebe. Necháme ho minimálne jeden deň dôsledne zavesený. Predídeme tým obnosenému vzhľadu.

 

Preprava obleku

Ak cestujeme spolu s oblekom, je dôležité mu dopriať patričné pohodlie. Pri preprave vždy používame púzdro. Oblek musí byť správne zavesený na vešiaku. Nikdy nevešiame sako iba na háčik. Zničili by sme tým dezén a sako by vyzeralo opotrebovane. 

 

Držíme Vám palce a dúfame, že aj touto troškou sme Vám dopomohli k dokonalejšiemu imidžu pravého gentlemana.